Лілія Гриневич: «Ми повинні унеможливити повернення вступного хабарництва у виші»

«Сьогодні ми обираємо між двома моделями вищої освіти: консервацією корупційної системи та розвитком за кращими світовими зразками. Від того, яку модель вищої освіти оберемо, залежить майбутнє всієї країни», - підкреслила голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, народний депутат фракції «Батьківщина» Лілія Гриневич під час комітетських слухань «Про законодавче забезпечення розвитку вищої освіти України» у середу, 27 лютого.
 
Вона нагадала, що нині в парламенті зареєстровано три законопроекти про вищу освіту, які підготовлені на зміну чинному закону, ухваленому ще 2002 року.
 
За словами Лілії Гриневич, ухвалення провладного проекту закону №1187 Ківалова – Калетніка - Сороки призведе до «консервації нинішнього курсу на деградацію вищої освіти»: «Ще більше процвітатиме торгівля посадами, зловживання у сфері ліцензування та акредитації вузів, хабарництво у вишах - під час вступу, навчання та випуску студентів».
 
«Запровадження зовнішнього незалежного оцінювання дозволило знищити тіньовий ринок хабарів обсягом 2 млрд грн. на рік. Сьогодні влада хоче його повернути і обмежити доступ до вищої освіти для менш заможних абітурієнтів. Наше завдання – зберегти справедливий доступ до освіти і зробити її сучасною та якісною. Вища освіта має давати можливість кожному отримати гідну роботу та досягти успіху в житті», - наголосила Лілія Гриневич.
 
За її словами, законопроекти №1187-1, внесений трьома опозиційними фракціями, а також №1187-2 (робочою групою під керівництвом М. Згуровського) дають шанс створити сучасну систему за найкращими світовими зразками: «Саме на їх основі має прийматися новий закон про вищу освіту».
 
Серед принципових засад якісної вищої освіти, підкреслила Лілія Гриневич, є обов’язкове збереження зовнішнього незалежного оцінювання абітурієнтів, що унеможливить хабарництво при вступі. Також необхідним є впровадження реальної академічної, кадрової та фінансової автономії вишів.
 
Окрім того, за словами Лілії Гриневич, необхідно впровадити незалежне оцінювання якості вищої освіти із залученням роботодавців.
 
Вона також наголосила на необхідності забезпечити академічну мобільність викладачів і студентів. «Держава має гарантувати українським студентам можливість вчитися і стажуватися у різних університетах країни та за кордоном», - підкреслила Лілія Гриневич.
 
У слуханнях «Про законодавче забезпечення розвитку вищої освіти України», які проводить Комітет з питань освіти і науки, беруть участь народні депутати України, представники Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, інших центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій і обласних рад, Національної академії наук України, галузевих академій, вищих навчальних закладів, роботодавців, громадських освітянських і студентських організацій. За підсумками слухань буде прийнято рекомендації для народних депутатів, органів виконавчої влади щодо вимог до нового законодавства у сфері вищої освіти.

Фронт змін

08-11-2017

НАВЧИСЬ БУТИ ХОРОШОЮ ПОЛІТИКИНЕЮ

Школа ПУЛу жінок
заходь!
Відеоматеріали
Лекцію створено в рамках проекту "ПУЛ жінок"
Жінки-народні депутатки
Не входить до складу будь-якої фракції Член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Веб-сторінкаДата народження: 24 жовтня 1983р.Відомості на момент обрання: освіта вища, заступник директора з економічних питань, ПП "Корбіз", безпартійнa, проживає в селі Пасіки-Зубрицькі Пустомитівського району Львівської області, судимість відсутня, суб’єкт висування – Політична Партія "ГОЛОС".
Copyright www.womeninpolitics.org.ua. All rights reserved
Яндекс.Метрика