Бабак: «Монетизація субсидій чи заробіток «Ощадбанку», операторів зв’язку та «Нафтогазу»?

«Підводні камені від монетизації субсидій  видно з берега», – каже депутат «Самопомочі» Альона Бабак. Уряд вкотре хоче зробити як краще, а поки виходить все як завжди. 

Монетизувати  субсидії – означає дати можливість споживачу самостійно розраховуватися за житлово-комунальні послуги без посередників у вигляді виконавців послуг та, у разі економії споживання послуг – заощадити кошти. І Міністерство соціальної політики України розробило проект постанови про монетизацію субсидій та оприлюднило його для обговорення.

Бабак зауважує: «Це правильний крок на виконання законодавства з регуляторної політики. Варта привітання і відкритість особисто міністра пана Андрія Реви, який провів обговорення проекту постанови з представниками ОСББ та народними депутатами на їх прохання».

Але проект постанови про монетизацію субсидій, по суті, це – державне лобі «Ощадбанку» перед виборами. Документ дає фінустанові заробити на невідомого розміру комісіях за рахунок всіх споживачів. Так само – лобі невідомого оператора мобільного зв’язку, якому «Ощадбанк» за кошти споживачів дасть заробити на розсилці СМСок субсидіантам. І державним лобі «Нафтогазу», що його уряд ставить першим в переліку одержувачів субсидій.

І що найдивніше – це абсолютне ігнорування прав споживачів, яке повністю приховане за благою ідеєю спростити споживачу походи в банк для розрахунків за послуги.

Уряд пропонує таку систему.

Спершу «Ощадбанк»  відкриває усім споживачам-одержувачам субсидій облікові рахунки, далі – держава перераховує «Ощадбанку» суму призначених субсидій за місяць. А всі виконавці послуг та ОСББ подають в «Ощадбанк» реєстри своїх субсидіантів із зазначенням повної суми виставлених до оплати за місяць рахунків. Потім «Ощадбанк» перераховує  виконавцям послуг та ОСББ із наявних коштів оплату в такому порядку – спочатку «Нафтогазу», потім тепловикам, далі енергетикам, потім водоканалам, управителям і потім ОСББ.

За ті послуги, на які оплати не вистачило з субсидій, «Ощадбанк» надсилає СМСку споживачу, де зазначає скільки і за яку послугу він має заплатити. І якщо за такої системи у когось суми субсидій перевищать суму усіх виставлених на оплату рахунків за послуги протягом опалювального сезону, то таким споживачам «Ощадбанк» на особовий рахунок перерахує залишки коштів.

Альона Бабак пояснює: «Все ніби добре і наче «Ощадбанк» за субсидіантів розрахується за послуги. Але ж виходить, що все, що газопостачальники, енергетики, тепловики, водоканали, – тобто монополісти, виставлять до оплати, «Ощадбанк» прийме за істину останньої інстанції і спрямує кошти на їхні рахунки. І якщо споживач має спір з виконавцем послуг щодо нарахувань або послуга була надана не в повному обсязі, або неякісна, то це нікого не хвилює. І потім ходіть з’ясовуйте, що вам нарахували, що «Ощадбанк» заплатив і що прийшло до оплати СМСкою».

«Я вже не кажу, що не всі пенсіонери вміють СМС читати чи що їх телефони не андроїди із зручними інтерфейсами, і що мало хто прочитає ті СМСки. Ну і всі розуміють, що «Ощадбанк» отримуватиме комісію на всі розрахунки з виконавцями послуг. До речі, з тарифів для усіх споживачів отримає кошти за свій клієнт-банк та ще й на покриття витрат на розсилку СМСок на телефони різних операторів.  Ну і те, що в черзі за гарантованими державою коштами стоять газопостачальники, то цим вже нікого не здивуєш. Отже, і економія, якщо і буде, то не на рахунку споживача, а як зменшення суми обов’язкового платежу».

У такій формі, як пропонує уряд, постанову ухвалювати не можна. ОСББ також виступають категорично проти неї. По-перше, у «реєстрах нарахувань» буде зазначатися 100% нарахованої плати – не лише ОСББ, але й виконавцями комунальних послуг, а по-друге, у «черзі» за коштами субсидій ОСББ – останні.

Тобто, якщо сума призначеної субсидії на всі послуги одна, а повний платіж за одну лише послугу з постачання теплової енергії становить удвічі більше, то вся сума житлової субсидії дістанеться «тепловику». Решті –  виконавцям і ОСББ – повинен заплатити сам субсидіант.

Альона Бабак закликає діяти проти такої монополії держави та її амнезії щодо права споживача перевіряти свій рахунок за житлово-комунальні послуги, перш ніж платити за ним. Відповідного листа з цим закликом депутат «Самопомочі» скерувала Степану Кубіву, першому віце-прем’єр-міністру-міністру економічного розвитку і торгівлі, який є головою робочої групи з питань монетизації субсидій. 

Самопоміч

14-12-2018

НАВЧИСЬ БУТИ ХОРОШОЮ ПОЛІТИКИНЕЮ

Школа ПУЛу жінок
заходь!
Відеоматеріали
Для тих, хто хоче бути професіоналом в політиці.
Жінки-народні депутатки
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ"
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Веб-сторінкаДата народження: 27 серпня 1979р.Відомості на момент обрання: освіта середня спеціальна, тимчасово не працює, безпартійнa, проживає в місті Малин Малинського району Житомирської області, судимість відсутня, суб’єкт висування – ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "СЛУГА НАРОДУ".
Copyright www.womeninpolitics.org.ua. All rights reserved
Яндекс.Метрика