Знайомтеся, нова голова ЦВК Тетяна Сліпачук

У п’ятницю Центральна виборча комісія на першому засіданні обрала нове керівництво, а посаду голови ЦВК вперше обійняла жінка – юрист Тетяна Сліпачук. Варто зазначити, що ЗМІ на перше засідання комісії не допустили, про що повідомила громадська організація “Опора”. “Частина телеканалів (зокрема UA: Перший) подавала за декілька днів запит щодо висвітлення обрання керівного складу ЦВК у прямому ефірі, однак так і не потрапила на засідання”, – йдеться в заяві організації. Там також зазначили, що згідно зі статтею 4 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” діяльність Комісії здійснюється відкрито та публічно, а представники ЗМІ мають право бути присутніми на засіданні комісії без жодних дозволів. Чи став цей інцидент випадковістю і наскільки відкритою буде діяльність комісії надалі – багато в чому залежатиме від голови ЦВК, про яку Укрінформ вирішив дізнатися детальніше.

За плечима – близько 30 років правового стажу

50-річна Тетяна Сліпачук доволі знана у професійних колах. Вона народилася в Києві в 1968 році і здобула юридичну освіту в КНУ ім. Т.Г Шевченка. Володіє англійською та німецькою мовами, має звання кандидата юридичних наук і переконливу професійну біографію. Упродовж 10 років, з 1994 по 2004, працювала генеральним секретарем в Міжнародному арбітражному суді при Торгівельно-промисловій палаті України. Згодом – у відомих юридичних фірмах “Василь Кисіль та партнери” (2004-2011 роки) та “Саєнко Харенко” (з 2011-го й донині, стала співвласницею фірми, щоправда, за інформацією “Української правди”, вийшла з її складу в день призначення головою ЦВК).

Крім того, з 2012 року Сліпачук є президентом Української арбітражної асоціації, де представляла інтереси клієнтів у понад 120 міжнародних арбітражних провадженнях. Вона є автором понад 125 статей і розділів монографічних досліджень з господарського, цивільного та міжнародного приватного права, з міжнародного комерційного арбітражу, зокрема більше 30 англійською мовою.

Також новопризначена голова ЦВК є віце-президентом Арбітражної комісії Міжнародної асоціації юристів, членом Української асоціації міжнародного права з 2001 року, національним експертом Інституту міжнародної дистрибуції в Україні, представником від України до списків Посередників та Арбітрів Міжнародного центру по врегулюванню інвестиційних спорів та головою правління Українського центру сприяння інвестиціям і торгівлі.

Без скандалів, зате з мільйонами

Схоже, що юридична практика таки може бути вельми прибутковою, адже Тетяна Сліпачук – офіційна мільйонерка. За 2017 рік вона задекларувала понад 4 мільйони гривень доходів (основне джерело – фірма “Саєнко Харенко”), а також 500 тисяч доларів і майже 15 тисяч євро на банківських рахунках та готівкою. Також у власності Сліпачук земельна ділянка площею 1000 кв. м, дачний будинок, площею 285 кв.м та квартира, площею 79 кв. м – все у столиці. Має вона і два авто: BMW 2016 року випуску та Mercedes-Benz преміум-класу, право користування яким має її донька Ірина, яка теж спеціалізується на міжнародному праві.

Участі в політичній діяльності Тетяна Сліпачук ніколи не брала. До ЦВК вона пройшла за квотою парламентської групи “Воля народу”, щоправда її призначення все ж таки пов’язують із Банковою. Адже вона була членом конкурсної комісії з обрання директора Державного бюро розслідувань, до якої потрапила за квотою президента Петра Порошенка.

Нова очільниця ЦВК не відзначалася і скандалами. Щоправда, на другий день після її обрання головою у Мережі з посиланням на 5-й канал поширювалася фейкова інформація про те, що нібито вона призначила своїми радниками скандальних екс-голів ЦВК Ківалова і Охендовського. Підтвердження цьому ми ніде не знайшли, як і того, що голова ЦВК взагалі може мати власних радників.

Під керівництвом Сліпачук у ЦВК ще є шанс сподобатися журналістам

Хоча Тетяна Сліпачук добре відома у професійних колах, але громадськість знає про неї зовсім небагато, тому й не поспішає з оцінками. Гендиректор Комітету виборців України Олексій Кошель говорить, що завданням голови ЦВК на нинішньому етапі буде не лише організація виборчих кампаній, а й реформа самої ЦВК. «На превеликий жаль, самі члени ЦВК досі не озвучили свою позицію щодо реформи комісії», – говорить Олексій Кошель.

Щодо інциденту з пресою він погодився, що ЦВК на старті сама собі завдала репутаційного удару. “Логічного пояснення, чому засідання було закритим, я не маю. Цілком природно, що такі серйозні питання як обрання голови ЦВК, його заступників і секретаря обговорювалися задовго до засідання. Воно – це лише формальність, про що свідчить обрання голови, заступників і секретаря не просто більшістю, а переважною більшістю голосів», – вважає голова комітету виборців і додає, що швидше за все мала місце недосвідченість членів ЦВК у стосунках з медіа. «Тому тепер, щоб реабілітуватися в очах громадськості, їм потрібно визначитися в одному з ключових питань – призначити вибори в ОТГ. Якщо це зробити оперативно, то вибори можна буде провести ще до початку президентських», – сказав Олексій Кошель.

Учора ввечері Тетяна Сліпачук заявила, що новий склад ЦВК приступив до питання призначення перших та додаткових виборів в об'єднаних територіальних громадах, щодо яких уже є 178 звернень обласних державних адміністрацій. Але заяв ми завжди чуємо багато. А по тому, наскільки наполегливою буде голова ЦВК у цьому питанні, можна буде зрозуміти, як працюватиме Центральна виборча комісія надалі. І це ми побачимо зовсім скоро.

УКРІНФОРМ

10-10-2018

НАВЧИСЬ БУТИ ХОРОШОЮ ПОЛІТИКИНЕЮ

Школа ПУЛу жінок
заходь!
Відеоматеріали
Для тих, хто хоче бути професіоналом в політиці
Жінки-народні депутатки
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ"
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Веб-сторінкаДата народження: 11 квітня 1984р.Відомості на момент обрання: освіта вища, юрисконсульт, ПП "Українська консультаційна група", безпартійнa, проживає в місті Києві, судимість відсутня, включена до виборчого списку під № 59.
Copyright www.womeninpolitics.org.ua. All rights reserved
Яндекс.Метрика