«Неприпустимо, щоб у Молдові зникали люди»: Санду відреагувала на викрадення Чауса

Президентка Молдови Мая Санду зажадала від Міністерства внутрішніх справ і Служби інформації і безпеки (СІБ) у найкоротші строки з'ясувати ситуацію з викраденням у Кишиневі колишнього українського судді Миколи Чауcа, оголошеного Інтерполом у міжнародний розшук за підозрою у хабарництві.
 
Про це повідомляє NewsMaker.

«Неприпустимо, щоб у Молдові зникали люди, незалежно від того, чи є вони громадянами країни чи ні, незалежно від того, доведена чи ні їхня провина у скоєнні злочину. (...) Прошу керівництво МВС, головне відомство, відповідальне за безпеку громадян, а також СІБ прояснити це тривожне зникнення іноземного громадянина на території Молдови», - написала Санду у Фейсбуці.
 
3 квітня адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева. Інформацію підтвердили у столичній поліції.

3 березня колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила в наданні політичного притулку колишньому українському судді Миколі Чаусу, який з 2016 року переховується в Молдові.

На території цієї країни Чаус спочатку перебував нелегально, нібито під патронатом держбезпеки Молдови. Потім він офіційно здався молдавській владі. Тодішній президент Молдови Додон відмовив йому в наданні політичного притулку, але Чаус оскаржив це рішення в суді.
 
9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Миколу Чауса в отриманні хабара в розмірі 150 тис. дол.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України. З 11 листопада 2016 року суддя знаходився у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу.

У жовтні 2017 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Чауса з посади, а 28 листопада 2017 року постановила звільнити його з посади судді.

УКРІНФОРМ

06-04-2021

НАВЧИСЬ БУТИ ХОРОШОЮ ПОЛІТИКИНЕЮ

Школа ПУЛу жінок
заходь!
Відеоматеріали
Цикл об’єднує поради експертів та історії успіху народних депутаток та жінок-лідерок.
Жінки-народні депутатки
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ"
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Веб-сторінкаДата народження: 21 січня 1963р.Відомості на момент обрання: освіта вища, керівник, громадська організація "Інститут Громадянських Свобод", безпартійнa, проживає в місті Києві, судимість відсутня, включена до виборчого списку під № 54.
Copyright www.womeninpolitics.org.ua. All rights reserved
Яндекс.Метрика