Чи буде в політики «жіноче обличчя»?

Що маємо на сьогодні

В останні роки представництво жінок у вищому законодавчому органі України, вибори до якого ми зараз переживаємо, не перевищувало 8-8,5%. Це найнижчий показник у Європі і нижчий, ніж у багатьох азіатських і африканських країнах. У Черкаській обласній раді 17% жінок. Гендерний склад нинішньої Черкаської міської ради – 13% жінок, 87% чоловіків (попередня міська рада налічувала 22% жінок). Частка жінок в населенні Черкаської області як і в населенні України складає 54%.

За результатами дослідження Міжпарламентського союзу, участь у якому брало 190 країн, у світі представництво жінок у політиці за останній рік зросло з 19,2% до 19,5%. Загалом в Європі представництво жінок у парламенті минулого року склало 22,3%, а в арабських країнах у середньому 10.7%. Жінки очолюють парламенти трьох європейських країн – Німеччини, Словаччини та Данії. На фоні зростання кількості жінок-депутатів у світі, наша країна спустилася зі 113-го на 120 місце у загальному рейтингу, одразу позаду Гани, Вірменії та Бутану.

Вибори: чи йдуть жінки в політику?

Серед 114 кандидатів у депутати Верховної Ради по мажоритарним округам, зареєстрованих ЦВК від Черкащини, 14 жінок. Всі вони мають вищу освіту, середній вік – 44 роки (середній вік чоловіків-кандидатів також 44 роки). Четверо жінок – Лесю Островську («Україна – Вперед!»), Ольгу Нікітченко (КПУ), Галину Кучер (Народна партія), Карчевську Аллу (Українська партія «Зелена планета») представляють партії, решта десять (Валентина Жуковська, Любов Майборода, Світлана Трофімова, Наталія Кравченко, Ірина Алексєєва, Інна Пономаренко, Алла Яременко, Дарина Дарійчук, Зоя Ружин, Катерина Маліченко) висувають свої кандидатури самостійно.

Кандидатки в народні депутати від Черкащини: крупним планом

Представляємо всіх жінок-кандидатів у депутати по мажоритарним округам Черкаської області. Аналізуючи їхні передвиборчі програми, ми звертали особливу увагу на ту гендерну складову, яка є пріоритетною на даний момент для нашої організації, а саме – жіночу. Як жінки-кандидатки в своїй майбутній діяльності розрізняють жіночі проблеми і їхнє вирішення?

По округу №194 (Черкаси, Придніпровський район, частина Соснівського району), де зібралися найсильніші кандидати, балотується найбільша кількість жінок – четверо.

 

Валентина Жуковська,
53 роки, почесний президент ПАТ "АЗОТ", безпартійнa, проживає в Черкасах, самовисування.

Одружена, має сина.

Донедавна голова правління Надра Банку., основна трудова діяльність пов'язана з банківською сферою.

Найбагатша жінка–кандидат у народні депутати на Черкащині та найбагатша серед своїх конкурентів по округу, людина, на думку експертів, наближена до олігарха Дмитра Фірташа. У декларації вказала більше 700 тис. грн. річного сукупного доходу (дохід чоловіка майже в 30 разів менший) та більше 2-х мільйонів грн. на банківському рахунку, покладених у поточному році. Крім того кандидатка задекларувала дві квартири, ще дві належать членам її сім‘ї.

Програма кандидатки містить п’ять програмних засад: створення робочих місць, створення умов для підприємництва, доступна та якісна медицина, гідне життя для старшого покоління та здорові діти у щасливій країні. Вказані також шляхи втілення їх у життя.

Програма не містить так званої «місцевої» складової, але на сьогоднішній день під виборчим прапором пані Валентини реалізовано десятки проектів у місті: реконструкція палацу Дружби Народів, придбання обладнання для обласної дитячої лікарні, облаштування дитячих майданчиків, закупка тролейбусів для Черкас та багато інших.

До гендерно-чутливих обіцянок можна віднести створення соціальних кризових центрів матері та дитини.

Любов Майборода,
54 роки, головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради, безпартійнa, проживає в місті Черкасах, само висування.

Одружена, має доньку.

Сукупний дохід за 2011 рік складає 113 300 грн., на банківському рахунку – 85 тис. грн. Згідно із декларацією кандидатка не має жодної власності крім автомобіля «Славута».

Досвідчена політик з багаторічним досвідом, чинна депутатка Черкаської обласної ради.

В своїй програмі Любов Майборода обіцяє сприяти національному відродженню, відстоювати свободу слова, забезпечити проведення медичної реформи, запровадити зміну формування місцевих та державного бюджетів, сприяти будівництву сміттєпереробних заводів, захищати права громадян.

В своїх публічних заявах пані Любов часто виступає як захисниця прав жінок, але в передвиборчій програмі про це - ні слова.


Леся Островська,
36 років, директорка музейно-етнографічного комплексу "Дикий хутір", безпартійнa, проживає в селі Червона Слобода Черкаського району Черкаської області, суб’єкт висування – Партія Наталії Королевської – "Україна – Вперед!".

Одружена, має доньку.

Задекларований дохід від підприємницької діяльності – 12 тис. грн.. Також кандидатці належить квартира. Ще одна квартира, будинок площею 321 кв. м та автомобіль Тойота Ландкрузер Прадо - у власності сім‘ї.

Висувається разом з чоловіком Олегом Островським, який балотується по 195–му виборчому округу. Подружжя відомі своєю доброчинною діяльністю у Чигиринському районі та конфліктами з місцевою районною владою.

Головна увага у передвиборчій програмі зосереджена на вирішенні екологічних проблем, медичному обслуговуванні, ремонті доріг, покращенні умов для роботи малого і середнього бізнесу. Також пані Леся обіцяє безкоштовну юридичну допомогу соціально незахищеним громадянам у отриманні пільг і підтримку молоді – таланти, спорт, боротьба з наркоманією.

Гендерні проблеми у програмі не піднімаються.


Світлана Трофімова,
37 років, директор ТОВ "Ре-Фо", безпартійнa, проживає в місті Черкасах, само висування.

Одружена, має доньку та сина.

Задекларований сукупний дохід кандидатки – майже 100 тис. грн. У власності сім‘ї. – невеличка земельна ділянка, квартира та три легкові автомобілі – Lexus та два «Запорожці».

Депутатка Черкаської обласної ради, членкиня Регіональної ради підприємців області, кращий молодий підприємець України 2004-го року, кращий молодий роботодавець в Черкаській області 2004-го року, Людина Року-2004 в м. Черкаси (номінація “Підприємництво”). За версією "Газети по-українськи" увійшла в топ - десятку найвпливовіших жінок Черкащини (2009 р.). За версією обласної громадсько – політичної газети «Нова Доба» увійшла в топ-двадцятку благодійніків Черкащини 2009 року.

Має Орден Святої Великомучениці Варвари (за заслуги з відродження духовності в Україні, утвердження Помісної Української Православної Церкви), Орден Святого Миколая “ЗА ДОБРО”, відзнаку “Чуйне серце” від Магнолії ТБ.

Завдання національного рівня в передвиборчій програмі кандидатки не містять конкретних цілей і шляхів вирішення, зате обіцянки регіонального рівня прописані детально у сфері соціальної політики, місцевого самоврядування, охорони здоров‘я, освіти, науки та спорту.

А ще у програмі пані Світлани є розділ, якого немає у жодного кандидата чи кандидатки від Черкащини. Це – ґендерна політика.. Правда, до двох пунктів, які є в цьому розділі, є запитання. Чому депутат Верховної Ради має створювати громадську організацію «Захист прав жінок Черкащини» та організовувати її «подальшу плодотворну роботу з залученням досвіду європейських організацій та співпрацю з ними»? Також кандидатка обіцяє «сприяти впровадженню у дію досвіду Європейських країн: метод трьох Р: репрезентація, ресурси, реальність». Мабуть, йдеться про один з методів ґендерного аналізу, який успішно використовується у скандинавських країнах.


Округ №195 (центр – м. Черкаси, частина Соснівського району м. Черкаси, Драбівський, Чигиринський, Чорнобаївський райони) представлений однією жінкою:


Наталія Кравченко,
42 роки, президент, ГО "Федерація інвалідів систем спортивної реабілітації "Тамарина", безпартійнa, проживає в місті Києві, самовисування

Проживає з сином і матір‘ю.

Сукупний річний дохід кандидатки складає менше, ніж сума застави під час реєстрації – 11328 грн. Також у власності сім‘ї – дві квартири.

Кандидатка пов‘язана з Черкаським регіоном фактом народження в Чорнобаївському район, але про політичну чи громадську діяльність її невідомо. Вірогідно, це «технічний» кандидат.

У передвиборчій програмі пані Наталія обіцяє зосередити свою увагу на об‘єднанні української спільноти, оформленні національної ідеї, сприяти розквіту духовності і культури. Також планує підтримати вітчизняний малий і середній бізнес «не на словах, а на ділі», захистити інвалідів та соціально-незахищені верстви населення, посприяти громадським організаціям.

Програма не містить жодного пункту, де б згадувалося про жінок, матерів, пенсіонерів, дітей.

Три жінки-кандидатки висунули свої кандидатури по округу №196 (центр – місто Корсунь-Шевченківський, Городищенський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Шполянський райони, частина Канівського, Лисянського, Тальнівського районів).


Ірина Алєксєєва,
38 років, заступник директора з навчально-виховної роботи, Корсунь-Шевченківська гімназія, член політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", проживає в місті Корсунь-Шевченківський Черкаської області, само висування.

Одружена, має сина та дочку.

Задекларований річний сукупний дохід – 44 тис. грн., у власності кандидатки земельна ділянка розміром 1000 м кв., квартира та гараж, ще одна земельна ділянка 738 кв. м у власності чоловіка. Родина має автомобіль Пежо-308.

Депутатка Корсунь-Шевченківської районної ради, керівниця фракції політичної партії ВО «Батьківщина». Аактивна учасниця Майдану. ЗМІ звинувачують пані Алексєєву у складанні конкуренції однопартійцю Олександру Сінгаєвському.

Більша частина передвиборчої програми «справжньої опозиціонерки» нагадує полум‘яно-емоційну промову і закінчується десятьма тезами, конструктивними з яких можна назвати тези, що українська мова – єдина державна; освіта має бути доступною для всіх, сучасною та якісною – незалежно від того, де живе людина – у місті чи селі; земля не повинна продаватись.

Згадки про вирішення гендерних проблеми у програмі немає.

Інна Пономаренко,
51 рік, завідувачка Трудовим архівом Корсунь-Шевченківського району, безпартійнa, проживає в місті Корсунь-Шевченківський Черкаської області, само висування

Одружена.

Сукупний дохід за минулий рік складає трохи більше 30 тис грн.., доходи чоловіка у декларації не зазначені. Родина має квартиру та легковий автомобіль ВАЗ.

Депутатка Корсунь-Шевченківської районної ради, пройшла по списку «СоюзЧорнобиль. України».

Інформація про публічну діяльність кандидатки відсутня.

Програмні завдання об‘єднані в чотири розділи: внутрішня політика, економіка, соціальна та духовна сфери.

Варто виділити тезу, яка майже не зустрічається у програмах кандидатів у депутати Черкаського регіону:
«створити і закріпити законодавчо таку систему держави, де кожен громадянин буде відчувати себе носієм державної влади, будуть забезпечені рівні права і можливості в усіх сферах життя, незалежно від статі, національності, соціального статусу»

Алла Яременко,
56 років, секретар, Єрківська селищна рада, член Партії Наталії Королевської "Україна – Вперед!", проживає в смт Єрки Катеринопільського району Черкаської області, само висування.

Одружена.

Сукупний дохід за минулий рік складає більше 100 тис грн.. Родина має два житлові будинки, земельні ділянки площею 800 кв. м, 2,28 га та 1100 кв. м, та легковий автомобіль ФОРД Скорпіон.

До партії Н. Королівської перейшла з Народного Руху України.

Соромно сказати, але програма кандидатки Яременко повністю співпадає з програмою кандидатки Пономаренко, важко сказати, яка з них є авторською, а яка – плагіатом, а, можливо, обидві програми скопійовані. Можна тільки стверджувати, що ця програма не співпадає з програмою партії Н. Королівської «Україна – Вперед!», членкинею якої виступає кандидатка.

По округу №197 (центр – м. Канів, міста Золотоноша, частина Соснівського району міста Черкас, Золотоніський район, частина Канівського, Черкаського районів) балотується


Дарина Дарійчук,
23 роки, освіта вища, інженер з водного господарства, компанія "ECOPROM", безпартійнa, проживає в місті Києві, само висування.

Незаміжня.

Ніякої власності, крім задекларованого сукупного доходу за 2011 рік – 15 тис грн.., немає.

Очевидно, так званий «технічний» кандидат, яка майже весь річний дохід відділа як реєстраційний кандидатський внесок. Дивно, коли 23-річна дівчина, яку нічого не пов‘язує з Черкащиною, самовпевнено заявляє у своїй програмі «Мені добре відомі проблеми суспільства та регіонів. Я знаю шляхи їх вирішення і зроблю все, щоб виправдати Вашу довіру».

Гендерно-чутливих обіцянок програма не містить.

Округ №198 (центр – м. Сміла, Кам’янський, Смілянський райони, частина Черкаського району) також представлений однією кандидаткою:


Ольга Нікітченко,
33 роки, освіта вища, перший секретар Смілянського міського комітету Компартії України, член Комуністичної партії України, проживає в місті Сміла Черкаської області, суб’єкт висування – Комуністична партія України.

Незаміжня.

Сукупний дохід за минулий рік складає 38 395 грн.. Має квартиру та легковий автомобіль Шевроле

Депутатка Смілянської міської ради, очолює Смілянську міську громадську організацію "Внуки та правнуки переможців Великої Вітчизняної війни".

Передвиборча програма кандидатки співвідноситься з партійним Комуністичним проектом .в політиці, економіці, соціальній сфері та освіті.

До гендерних можна віднести традиційну для комуністів обіцянку розробити та реалізувати Національну програму захисту материнства і дитинства. Також приділяється увага проблемам села: відновлення водогонів, ремонт доріг, освітлення вулиць, збереження ФАПів та іншої сільської соціальної інфраструктури.

По округу №199 (центр – місто Жашків, місто Ватутіне, Жашківський, Звенигородський, Маньківський райони, частина Лисянського, частина Тальнівського районів) балотується почесна громадянка с. Шевченкове – батьківщини Тараса Шевченка


Зоя Ружин,
59 років, освіта вища, керівник, культурно-просвітницький центр "Золоте зерно", безпартійнa, проживає в місті Києві, само висування

Сукупний дохід за минулий рік складає 23499 грн.. Має квартиру та дві земельні ділянки загальною площею 3348 кв. м. Ще одна земельна ділянка 17700 кв. м та квартира належать матері кандидатки. Також у власності кандидатки автомобіль ВАЗ.

Поетеса, активна діячка громадського і культурного життя держави, має звання Заслуженого працівника культури України. З 1999 року голова ВГО “Поступ жінок – мироносиць”. Проводить численні пересувні виставки видатних майстрів Петриківського розпису. Член Правління Національної Ради жінок України, заступник директора МГО «Земляцтво Придніпров’я», виконавчий директор організації по вшануванню пам‘яті Т.Г.Шевченка. активно співпрацює з Козацькими організаціями. Отримала звання Генерал – майор Міжнародної організації Козацтво України.

Передвиборча програма пані Зої чи не єдина серед програм інших черкаських кандидатів і кандидаток, в якій в першу чергу вона обіцяє відстоювати і захищати інтереси жінок та їх родин, сприяти підвищенню статусу жінки в суспільстві, активно залучати жінок до реалізації програм соціально-економічної стабільності, демократії та законності. Кандидатка стверджує, що «рівноправний, гармонійний союз жінки і чоловіка в родині – запорука щасливого розвитку дітей та стабільної розбудови суспільства і держави».

По округу №200 (Центр – місто Умань, місто Умань, Монастирищенський, Уманський, Христинівський райони, частина Тальнівського району) висунули свої кандидатури три жінки-кандидатки:

Алла Карчевська,
54 роки, освіта вища, адміністратор малої зали, Харківський національний академічний театр опери та балету імені М.В. Лисенка, член Української партії "Зелена планета", проживає в місті Харкові, суб’єкт висування – Українська партія "Зелена планета".

Має дві доньки і квартиру. Сукупний дохід кандидатки – 1368 грн. Ще 5 тис. грн. доходу за 2011 рік мають члени родини. Цікаво, чи знає пані Алла, що вона балотується у депутати Верховної Ради?

Пошук в Інтернеті додаткової інформації про цю кандидатку і її зв‘язок з Черкащиною результатів не приніс. Враховуючи, що партія, яку вона представляє, має непрохідний рейтинг, скоріше всього це „технічний” кандидат.

Передвиборча програма зорієнтована в першу чергу на розвиток навколишнього середовища та вирішення екологічних проблем.. Одним з пунктів є розроблення державної програми «Велика сім'я». Чи це допомога багатодітним, чи вирішення демографічної кризи – невідомо.. В програмі «Зеленої планети» такий пункт відсутній.

Також у програмі кандидатки - державна підтримка сімей з інвалідами та прийомними дітьми; реформування системи опіки й піклування;збільшення державної допомоги на дитину, моральне стимулювання народження дітей


Галина Кучер,
56 років, заступник Уманського міського голови, начальник управління праці та соціального захисту населення, Уманська міська рада, член Народної Партії, проживає в місті Умань Черкаської області, суб’єкт висування – Народна Партія.

Одружена, має доньку.

Сукупний дохід за минулий рік складає 161382 грн.. Майно родини складає квартиру, земельну ділянку 600 кв. м, садовий будинок та гараж., а також легковий автомобіль Мазда. На банківському рахунку кандидатки майже 77 тис. грн..

Депутатка Черкаської обласної ради, голова правління Центру роботи з жінками «Софія», голова Уманської міської організації Народної Партії.

Кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня,

Заслужений працівник соціальної сфери України, нагороджена багатьма почесними грамотами державної та обласної ваги.

Програма пані Галини соціально орієнтована, Привертає увагу унікальний пункт програми: сприяти створенню в місті Умань «Хоспісу», Соціального Центру по догляду за психічнохворими громадянами та кризового Центру проти насильства в сім`ї;

Катерина Маліченко,
26 років, тимчасово не працює, безпартійнa, проживає в місті Біла Церква Київської області, само висування

Незаміжня, має доньку. Декларація кандидатки в депутати не містить жодної грошової чи майнової позиції.

Інформація про публічну діяльність пані Катерини чи зв‘язок з округом, на якому вона балотується, в Інтернеті відсутня. Схоже на те, що кандидатка має інше завдання, ніж боротися за статус народного депутата..

Програма містить помилки, які вказують на те, що вона „вкрадена” у кандидата-чоловіка, або написана представником «сильної» статі: „Я свій вибір зробив і прийняла рішення балотуватись до Верховної Ради України”. Крім того, програма містить «захмарні» обіцянки: „Я доб'юся визнання нашого округу територією пріоритетного економічного розвитку з пільговим оподаткуванням, що дозволить організувати нові виробничі потужності”.

Ще раз про особливості «жіночої політики»

В усьому світі шлях у політику для жінок не є легким і прозорим. Не всі з них, йдучи по щаблях влади чи досягаючи вершин, пройняті полум‘яним почуттям поліпшення життя в країні, бажанням відстоювати принципи соціальної справедливості, гендерної рівності прав і можливостей як для чоловіків, так і для жінок. Оцінюймо і обираймо. Кращі з них прокладають шлях для жіночої політики в цілому, до того, щоб рішення вищого порядку в країні не мали однобокий – чоловічий – характер.

Проект Черкаського жіночого центру
“Свідомий ґендерний вибір – рівноправне представництво у владі – демократична Україна”
виконується при підтримці Ресурсного центру АНГО та Національного фонду з підтримки демократії
в рамках проекту «Інформування виборців перед парламентськими виборами»

Черкаський жіночий центр
 

08-11-2017

НАВЧИСЬ БУТИ ХОРОШОЮ ПОЛІТИКИНЕЮ

Школа ПУЛу жінок
заходь!
Відеоматеріали
Цикл об’єднує поради експертів та історії успіху народних депутаток та жінок-лідерок.
Жінки-народні депутатки
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ"
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Веб-сторінкаДата народження: 15 квітня 1982р.Відомості на момент обрання: освіта вища, голова правління, громадська організація "ДІДЖИТАЛ ОСВІТА", член ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ", проживає в місті Києві, судимість відсутня, суб’єкт висування – ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "СЛУГА НАРОДУ".
Copyright www.womeninpolitics.org.ua. All rights reserved
Яндекс.Метрика