Гендерний моніторинг виборів: жінок у владі замало!

10% жінок-парламентарів недостатньо, щоб адекватно представляти інтереси жінок в Україні.

Про це під час презентації аналітичного видання «Ґендерний моніторинг парламентських виборів - 2012» розповіли представниці громадських організацій, які здійснювали моніторинг щодо участі жінок в парламентських перегонах.

«Окрім занизького представництва жінок, є багато тих, які заявляють, що прийшли в політики так би мовити за збігом обставин. Ця «не свідома» участь, а також те, що чоловіки-депутати ставляться до них як до декорації, зменшує шанси, що інтереси більшості населення будуть враховані», - говорить одна з експертки гендерного моніторингу виборів, Світлана Гаращенко.

Інтереси жінок також не збалансовані в передвиборчих програмах усіх політичних партій, які увійшли до парламенту.

За словами Марії Алєксєєнко, в програмах практично не представлені порівняно новітні напрямки, необхідність в яких проявилася в останні десятиліття і які стосуються проблем ґендерно-рівного представництва та присутності жінок у публічній сфері в цілому, а також важливі, особливо для дискримінованих ґендерних груп, питання особистої безпеки як у домашньому, так і в ширшому соціальному оточенні.

Разом з тим, зазначили учасниці презентації, не варто втрачати надії, на те, що ситуацію можна покращити. Для цього необхідно посилювати жіночу солідарність як в середовищі громадських організацій, так і серед жінок-парламентарів.

«Ґендерний моніторинг – це не лише встановлення діагнозу виборчому процесові 2012 року, але й формування позитивної думки громадськості щодо збільшення представництва жінок у владі, що призведе до політики іншої якості» - підсумувала Оксана Ярош, координаторка Мережі Громадського контролю за ґендерною рівністю на виборах – 2012.

З повною версією моніторингу можна ознайомитись за цим посиланням: http://www.wcu-network.org.ua/ua/possessing-equal-rights/publications/

Організатори презентації: Мережа громадського контролю за ґендерною рівністю на парламентських виборах 2012, Жіноча демократична мережа Міжнародного республіканського інституту (IRI), ВГО «Жіночий Консорціум України», ВОГО «Ґендерний центр», Київський інститут ґендерних досліджень.

Гендерний моніторинг виборів 2012 здійснювався за підтримки Програми сприяння демократії Посольства США в Україні.

Жінки у виборах

08-11-2017

НАВЧИСЬ БУТИ ХОРОШОЮ ПОЛІТИКИНЕЮ

Школа ПУЛу жінок
заходь!
Відеоматеріали
Для тих, хто хоче бути професіоналом у політиці. Створено в рамках проекту "ПУЛ жінок".
Жінки-народні депутатки
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ"
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Член Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Веб-сторінкаДата народження: 5 травня 1991р.Відомості на момент обрання: освіта вища, фізична особа – підприємець, безпартійнa, проживає в місті Буча Київської області, судимість відсутня, включена до виборчого списку під № 35.
Copyright www.womeninpolitics.org.ua. All rights reserved
Яндекс.Метрика