Нардеп: Голос жінок у політиці має бути почутий

В Україні проблема гендерної рівності в політиці назріла вже давно. Про це заявила в ефірі радіостанції «Радіо Ера-Fm» народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів Юлія Ковалевська, повідомляє прес-служба ПР.

Парламентарка висловила жаль, що в останні роки рівень представництва жінок в парламенті і на керівних посадах в органах державної влади в Україні не перевищував 8-8,5%. Вона зазначила, що в цьому питанні Європа пішла далеко вперед, там рівень представництва жінок у владі - близько 30-32%.

Політик звернула увагу на те, що, незважаючи на ці факти, в нашій країні проблема низького представництва жінок в політиці не актуалізована. «Але якщо про цю проблему не говорити, вона ніколи не буде своєчасною", - додала вона.

Ю. Ковалевська повідомила, що багато досліджень демонструють, що напрямки діяльності жінок-політиків і чоловіків-політиків відрізняються, у них різні пріоритети й інтереси.

За її словами, законодавчі ініціативи чоловіків-депутатів у більшості стосуються оборони, розвитку промисловості, економіки, будівництва, в той час як для жінок пріоритетними є питання медицини, освіти, соціального захисту, майбутнього сім'ї в цілому, материнства і дитинства.

Крім того, депутат підкреслила, що 52% всього населення нашої країни і 2/3 виборців - це жінки, хоча б з цієї причини їх голос у політиці має бути почутий. Вона також зазначила, що за рівнем освіченості жінки теж випереджають чоловіків - 54% працюючих жінок мають вищу освіту.

Парламентарка нагадала, що у Верховній Раді діє міжфракційне об'єднання «Рівні можливості», метою якого є розробка законодавчої бази для встановлення гендерної рівності в нашому суспільстві і в політиці, зокрема. За її словами, депутати-члени міжфракційного об'єднання, а це як чоловіки, так і жінки, вже напрацювали низку законопроектів, спрямованих на поліпшення становища жінок, на встановлення гендерного балансу в Україні.

Політик підкреслила, що Партія регіонів як партія європейської спрямованості розуміє, що рівна участь жінок і чоловіків в процесах прийняття рішень - це не тільки забезпечення прав людини, але й умова побудови демократичного суспільства, в якому політичні рішення приймають до уваги потреби та проблеми як чоловіків, так і жінок. Крім того, збільшення кількості жінок у лавах партії збільшує її конкурентоспроможність та забезпечує гармонійний розвиток суспільства.

«Збільшення кількості жінок в політиці дозволить говорити про гармонійну представленість інтересів всього населення, про справедливість розподілу бюджетних грошей, про так зване гендерне бюджетування, адже зараз гроші виділяються на ті напрямки, які відстоюють чоловіки-політики. Жінки в політиці можуть зробити більше для вирішення загальносоціальних питань, зробити політику гуманнішою», - резюмувала народний депутат.

Polemika

08-11-2017

НАВЧИСЬ БУТИ ХОРОШОЮ ПОЛІТИКИНЕЮ

Школа ПУЛу жінок
заходь!
Відеоматеріали
Цикл об’єднує поради експертів та історії успіху народних депутаток та жінок-лідерок.
Жінки-народні депутатки
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ"
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Член Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації Веб-сторінкаДата народження: 10 лютого 1969р.Відомості на момент обрання: освіта вища, експерт, громадська спілка "Хай-тек офіс Україна", безпартійнa, проживає в місті Києві, судимість відсутня, включена до виборчого списку під № 128.
Copyright www.womeninpolitics.org.ua. All rights reserved
Яндекс.Метрика