Авторка проєкту Закону "Про медіа" спростувала міфи, які виникли навколо нього

Заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та одна з авторів проєкту Закону "Про медіа" Євгенія Кравчук розповіла про міфи, які виникли навколо підготовки законопроєкту.

Про це йдеться в її коментарі на порталі Верховної Ради України.

Міф 1: Всіх змусять отримувати ліцензії.

Насправді: Закон передбачає ліцензування тільки й виключно для тих мовників, які використовують радіочастотний ресурс для наземного мовлення - FM радіо, і мовлення, яке ви знаєте як Т2. Радіочастотний ресурс є обмеженим, тому для його справедливого розподілу система ліцензування має залишитися, щоб глядачі та слухачі отримали найкращі пропозиції.

Міф 2: Почнуться неконтрольовані заборони поширення онлайн-медіа, штрафи, репресії і т. д.

Кравчук нагадала, що онлайн-медіа є такими ж гравцями, як і традиційні медіа. Система санкцій змінюється – спочатку медіа отримає припис (обов'язкова для виконання у визначені строки письмова вимога щодо усунення порушень або вимог законодавства), і тільки потім, у разі повторів — штраф, а найбільш жорстка санкція буде застосовуватися виключно судом. Мова йде про реакції з боку Нацради з питань телебачення і радіомовлення, у якої з'явиться більше повноважень, виключно на контент, який порушує законодавство.

Міф 3: Законопроєкт розробили в Мінкульті без урахування думки учасників медіа-ринку.

Насправді: Законопроєкт "Про медіа" розроблявся Комітетом ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики із залученням медіа-експертів, представників профільних напрямків у міжнародних організаціях, журналістів і всіх, хто виявляв інтерес. Євгенія Кравчук зазначила, що Комітетом було проведено цілий ряд обговорень, зустрічей в Комітеті, презентацій, отримано велику кількість пропозицій, поправок, "дуже багато професійних і цінних речей були враховані".

Міф 4: Закон «Про медіа» = Закон "Про дезінформацію"

"Законопроєкт "Про дезінформацію" є окремою від законопроєкту «Про медіа» правовою спадщиною. Підготовкою займається Міністерство і, наскільки мені відомо, найближчим часом заплановано його подання у Верховну Раду. А що в проєкті є, то це обмеження щодо контенту, який може зашкодити дітям", - повідомила Євгенія Кравчук.

Міф 5: Медіа-закон – лише прикриття для згортання політики захисту української мови.

За словами Кравчук, Закон про мову з самого початку заклав схему, за якою мова на телебаченні регулюється законом "Про телебачення і радіомовлення".

"Відповідно, ці норми «переїхали» без змін до Закону про медіа", - підкреслила вона, додавши при цьому, що передбачені норми до відео на замовлення і до складу пакетів провайдерів, які стимулюють збільшення у пакетах провайдерів саме україномовних телеканалів.

Кравчук також нагадала, що «це рамковий законопроєкт, який фактично кодифікує та осучаснить все українське медійне законодавство, яке «зависло» у кращому разі у 2000-х роках».

Нагадаємо: законопроєкт покликаний врегулювати відносини, пов'язані з розповсюдженням масової інформації та визначає правові основи діяльності в Україні суб'єктів у сфері медіа, а також основи державного управління, регулювання і нагляду (контролю) у цій сфері.

УКРІНФОРМ

10-01-2020

НАВЧИСЬ БУТИ ХОРОШОЮ ПОЛІТИКИНЕЮ

Школа ПУЛу жінок
заходь!
Відеоматеріали
Як долати сексизм? Як реагувати на агресію? Як тримати удар? Як самій не зіпсувати свій імідж? Що таке чорний піар, чи варто з ним боротися і як на нього реагувати? Про це розповідають експерти у фільмі «Жінки в політиці. Основні небезпеки»
Жінки-народні депутатки
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ"
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Веб-сторінкаДата народження: 16 квітня 1991р.Відомості на момент обрання: освіта вища, фізична особа – підприємець, безпартійнa, проживає в місті Києві, судимість відсутня, включена до виборчого списку під № 65.