Герасим’юк: Нацрада не отримувала звернення про порушення мовного закону шістьма каналами

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк заявляє, що Нацрада не отримувала від Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня звернення щодо порушень закону про мову на шести телеканалах.

Про це повідомляє Національна ради України з питань телебачення і радіомовлення.

"Національна рада з 16 липня 2021 року і до цього моменту не отримувала жодних звернень або актів від Уповноваженого із захисту державної мови. Ми не вважаємо публічні заяви у соціальних мережах коректним способом спілкування між державними органами, тим більше якщо вони містять неправдиву або неповну інформацію", - йдеться в повідомленні.

Разом з тим у повідомленні регулятора роз’яснюється, що єдиним органом, який здійснює державний контроль за застосуванням державної мови при поширенні та демонструванні фільмів в Україні, згідно з частиною шостою статті 56 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», є Уповноважений із захисту державної мови.
 
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення не наділена правом і на неї не покладаються обов’язки щодо здійснення такого державного контролю, підкреслюється у заяві.

Також регулятор наголошує, що Національна рада застосовує санкції виключно у разі порушення телерадіоорганізаціями вимог про мовні квоти Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (частина 2 статті 72 ) та/або умов ліцензії, і не має права застосовувати санкції за порушення вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

«Контроль за виконанням Закону про державну мову – це пряма відповідальність спеціального Уповноваженого», - підкреслили у Нацраді.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Фейсбуці заявив, що за результатами моніторингу Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови було виявлено порушення мовного закону шістьма українськими телеканалами.

Також Кремінь повідомив, що звернувся до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням застосувати до згаданих телерадіоорганізацій визначені законодавством санкції.

Як повідомлялося, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.
 
Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

14 липня 2021 року Велика палата Конституційного суду України визнала конституційним Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

16 липня 2021 року набули чинності частини друга-шоста, восьма статті 23 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якою унормовано застосування державної мови у сфері культури.

УКРІНФОРМ

22-07-2021

НАВЧИСЬ БУТИ ХОРОШОЮ ПОЛІТИКИНЕЮ

Школа ПУЛу жінок
заходь!
Відеоматеріали
Для тих, хто хоче бути професіоналом в політиці. Створено в рамках проекту "ПУЛ жінок"
Жінки-народні депутатки
Член депутатської Фракції Політичної Партії "ГОЛОС" у Верховній Раді України дев'ятого скликання
Член депутатської Фракції Політичної Партії "ГОЛОС" у Верховній Раді України дев'ятого скликанняСекретар Комітету Верховної Ради України з питань з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Веб-сторінкаДата народження: 20 грудня 1989р.Відомості на момент обрання: освіта вища, виконавчий директор, Громадська організація "Українська Основа", член Політичної Партії "ГОЛОС", проживає в місті Рівному, судимість відсутня, включена до виборчого списку під № 9.
Copyright www.womeninpolitics.org.ua. All rights reserved
Яндекс.Метрика