Денісова заявляє про нелюдські умови для імама Февзієва у СІЗО в окупованому Криму

Уповноважена ВР із прав людини Людмила Денісова заявляє, що окупанти тримають українського політв'язня, імама Раїфа Февзієва в нелюдських умовах у СІЗО Сімферополя.
 
Про це Денісова повідомила у Телеграмі.

"Російська окупаційна влада продовжує тортури над нашими співгромадянами. Кримського татарина, релігійного діяча Раїфа Февзієва, незаконно заарештованого після масових обшуків 17 серпня 2021 року в тимчасово окупованому Криму, утримують в СІЗО Сімферополя у нелюдських умовах та під постійним відеонаглядом... Серед утримуваних - особа з психічними розладами, що становить загрозу життю Раїфа Февзієва та інших його співкамерників.Через відсутність належної системи вентиляції у приміщенні постійна вологість та пліснява на стінах", - наголосила Денісова.

Вона додала, що такі умови тримання та бездіяльність керівництва СІЗО порушують права Февзієва на життя, належні умови утримання та на повагу до приватного життя, закріплені ст.2, 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також п.10 та 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН.
 
Денісова звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходів щодо відновлення прав громадянина України Февзієва, зокрема забезпечити його належними умовами тримання у відповідності до міжнародних стандартів.

Про нелюдські умови в СІЗО для Раїфа Февзієва заявила й адвокат Ліля Гемеджи. Про це повідомляє у Фейсбуці «Кримська солідарність».

«Він перебуває у переповненій камері під відеоспостереженням без належного санвузла разом з «буйним» ув'язненим», - повідомила адвокат після зустрічі з підзахисним.

За її словами, в камері 2,5 на 4,5 метра утримується 8 осіб, при цьому в наявності лише шість ліжок. У приміщенні відсутній телевізор і холодильник. Крім протягу, вологості і мишей, там тісний туалет з пластиковими дверима, які не закриваються, і відкритим зверху простором для відеоспостереження.
 
У камері також немає гарячої води, при цьому купатися засуджених виводили лише один раз, пів місяця тому.

Адвокат зазначила, що її підзахисний не спав дві доби через «буйного» ув'язненого, якого через «білу гарячку» доводиться прив'язувати для безпеки співкамерників.

Як повідомлялося, 17 серпня о 4 годині ранку в Криму пройшли нові масові обшуки у помешканнях кримських татар мусульман у Сімферопольському і Бахчисарайському районах Криму, а також у Балаклавському і Нахімовському районах Севастополя. Слідчі заходи проводили співробітники ФСБ і так званого Центру боротьби з екстремізмом (ЦПЕ).
 
За підсумками слідчих заходів були затримані й заарештовані п'ятеро осіб - Рустем Мурас і Рустем Таїров (Нахімовський район м. Севастополь), Джеббар Бекіров (Балаклавський район м. Севастополь), Завур Абдуллаєв (Бахчисарайський район) та Раїф Февзієв (Сімферопольський район).

41-річний Раїф Февзієв - імам місцевої релігійної громади, який закінчив медресе, багатодітний батько, активіст. Він систематично відвідував політично мотивовані судові засідання, підтримував сім'ї політв'язнів. Обвинувачується за частиною 1 статті 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної партії»). Київський районний суд залишив його під вартою до 9 жовтня 2021 року.

УКРІНФОРМ

02-09-2021

НАВЧИСЬ БУТИ ХОРОШОЮ ПОЛІТИКИНЕЮ

Школа ПУЛу жінок
заходь!
Відеоматеріали
Що таке імідж і з чого він складається? Які шляхи його формування? Як правильно формувати позитивний імідж? На що і на кого орієнтуватися? Яких помилок слід уникати у формуванні та підтриманні свого політичного іміджу? Про зовнішність, репутацію та поведінку розповідають експерти у фільмі «Жінки в політиці. Імідж»
Жінки-народні депутатки
Суб’єкт висування - ПАРТІЯ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА», обрана в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.
Copyright www.womeninpolitics.org.ua. All rights reserved
Яндекс.Метрика