На «виборах» до Держдуми голосували близько 230 тисяч українців у Росії - Денісова

Участь у так званих виборах до Держдуми РФ взяли приблизно 230 тисяч українців, які мешкають на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях — їх примусово паспортизували і вивезли для голосування на територію РФ.

Про це у Телеграмі поінформувала Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

“Участь у так званих виборах до Держдуми РФ взяли 230 тисяч громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях. Їх було примусово паспортизовано і вивезено для голосування на територію Росії. Ще 150 тисяч працівників бюджетної сфери та студентів, за обов’язкової реєстрації на порталі “Держпослуги”, голосували у 255 “інфоцентрах” на Донеччині та у 141 – на Луганщині”, - написала український омбудсман.

За її інформацією, на території тимчасово окупованого Криму незаконно працювало більше тисячі виборчих дільниць.

“Окупант насильно примушував бюджетників йти голосувати та звітувати про «зроблений вибір». Зокрема, у Феодосії освітяни повинні були сфотографуватися у кабінці для голосування і надіслати фото в одну із соціальних мереж, в іншій кримській школі потрібно було фотографуватися біля урни з бюлетенями “з правильним вибором”, - уточнила Уповноважений ВРУ з прав людини.

Денісова зазначила, що проведення виборів на тимчасово окупованих територіях України є грубим порушенням загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, насамперед - щодо поваги до суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів України, закріплених у Статуті ООН, Заключному акті Наради з безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінський заключний акт), Статуті Ради Європи, Меморандумі про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештському меморандумі).

Вона висловила сподівання, що правоохоронні органи вживатимуть заходів щодо встановлення усіх учасників протиправних дій з організації та проведення виборів до Держдуми РФ на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей з метою притягнення їх до відповідальності.
 
“Підтримую рішення Верховної Ради України щодо визнання незаконними виборів до російської Держдуми. Закликаю міжнародну спільноту наслідувати український парламент - не визнавати вибори до Державної думи РФ як такі, що порушують норми міжнародного права”, - написала Денісова.

Як повідомлялося, 17-19 вересня в Росії відбулися вибори до Державної думи. За численними свідченнями, голосування й підрахунок голосів проходили з масштабними фальсифікаціями.

Євросоюз, США й інші країни засудили масові порушення. Вони також заявили про часткове невизнання результатів виборів, зокрема через участь у голосуванні населення окупованих Росією Криму та частини Донецької і Луганської областей.

УКРІНФОРМ

23-09-2021

НАВЧИСЬ БУТИ ХОРОШОЮ ПОЛІТИКИНЕЮ

Школа ПУЛу жінок
заходь!
Відеоматеріали
Як долати сексизм? Як реагувати на агресію? Як тримати удар? Як самій не зіпсувати свій імідж? Що таке чорний піар, чи варто з ним боротися і як на нього реагувати? Про це розповідають експерти у фільмі «Жінки в політиці. Основні небезпеки»
Жінки-народні депутатки
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ"
Член депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Веб-сторінкаДата народження: 24 жовтня 1994р.Відомості на момент обрання: освіта вища, тимчасово не працює, безпартійнa, проживає в місті Харкові, судимість відсутня, включена до виборчого списку під № 94.
Copyright www.womeninpolitics.org.ua. All rights reserved
Яндекс.Метрика